Laatste nieuws.


Oosthuizen, 14 maart 2016.


De herdruk van deel 4 is binnen.

Oosthuizen, 27 februari 2016.


Ik heb inmiddels ook de bestanden van deel 4 (winters 1920-1929) opgestuurd voor herdruk. Dit deel zal komende maand weer verschijnen en leverbaar zijn.

Oosthuizen, 27 januari 2016.


Na een korte winterperiode in januari, ziet een vervolg daarop er momenteel niet erg naar uit. We schieten alle kanten op, van herfst, naar winter, naar lente en welhaast zomer! De vorstinval rond 18 januari was in ieder geval helemaal goed voorzien, ik schaatste zelfs op de 18e als eerste dag! Toch speelde de vorstperiode zich voornamelijk in Groningen en delen van het noordoosten en oosten van ons land af. De rest van ons land kwam er weer tamelijk bekaaid van af, inclusief De Bilt. De winter zit nog altijd op buitengewoon zacht en wacht op opwaardering naar zeer zacht. Dat lijkt er in te zitten, als het weer niet uitsluitend rondom Groningen blijft?

De komende nachtvorst valt al lichtelijk in de eerste februariweek te verwachten. Een tweede vorstperiode valt in rondom de periode 13-16 februari. Eens kijken of en wat dit straks gaat opleveren. Een koud voorjaar, zoals we al vaker gewend zijn de laatste jaren, ligt ook nu weer in het verschiet. Thialf heeft er nog niet al te veel van gebakken dit jaar.

Oosthuizen, 28 december 2015.


Daar is die dan eindelijk ook voor de weermannen op radio en televisie, de opkomende kou die al op 8 december was voorzien door het massaal wegtrekken van de ganzen. Er bleven er nog voldoende over hier in Nederland, maar die kwamen uit meer noordelijk gebied vandaan. Alles schuift namelijk op.

Na de onwijs zachte decembermaand, geheel op conto van een persistente zuidelijke stroming, met invloed van El Nino die wereldwijd nu alles op zijn kop zet, gaat het al zolang in Rusland en het noorden van Scandinavie liggende sneeuwdek zich uitbreiden en daarboven de hogedruk zich versterken. Dat sneeuwdek was al zeer vroeg opgebouwd vanaf oktober/november, maar daarna drong het zachte winterweer dat enigszins terug. Begin januari dus de eerste afkoelingsfase door sneeuw-, hagel- en regenbuitjes en nachtelijk vorst. Nog geen hoogvlieger want eerst moet het sterk afkoelen. Op 6 januari breekt of bouwt Driekoningen de brug. Met andere woorden hier wordt de winter gemaakt of gebroken. Ik ben van mening gemaakt, al zal daar in eerste instantie niet veel qua schaatsijs van zijn te merken. Maar de winter wordt nu wel in de steigers gezet.

10 januari is het nieuwe maan, dan moet het doorzetten met de winter. Maar kort daarop volgt half januari de altijd grote spelbreker, de 'antoonlente'. Dan kan het even helemaal niet vriezen of zacht zijn. Maar kort daarop zal de winter dan toch echt beginnen. Rond 18 januari, de tweede maanweek, zet de kou weer aan en ik denk FLINK aan. Daarop zijn vandaag de ganzen echt in zeer grote getalen gaan trekken. Ganzen trekken altijd 21 dagen van tevoren weg. Iets wat ikzelf heb ontdekt en waar nog nooit iemand eerder mee kwam. De natuur liegt niet!

Hetzelfde fenomeen zag ik heel duidelijk tijdens een toertocht in de winter van 2002/2003 in december. Tijdens de Kop Afsluitdijktocht in Friesland trokken de ganzen onder het schaatsen ook massaal naar het zuiden. Ik wist meteen dat er na 21 dagen weer vorst in het vat zat. Dat kwam ook uit en zelfs nogmaals in februari hetzelfde liedje. Een winter die maar liefst drie vorstperiodes in petto had. De huidige winter kan weleens in een ruk doorzetten, want in tijd zijn we de eerste maand december al kwijt. Het is puur speculeren maar als zich echt die sterke hogedruk boven dat onmetelijke sneeuwdek gaat handhaven, dan komen toertochten ook zeker aan de orde vanaf de laatste maandecade van januari en wellicht ook in februari? We zullen het zien, alles wat er nu aan vorst komt is raak, want de winter moet feitelijk nog helemaal beginnen, er is totaal nog geen vorst verspilt.

Oosthuizen, 15 november 2015.


De laatste weken breidt het sneeuwdek zich wereldwijd sterker en sterker uit. De onmetelijke Sovjet Unie ligt sinds vanochtend meer dan 80 % ondergesneeuwd. Moskou -3,0 C en sneeuwval. Het sneeuwgebied heeft nu ook de boorden van de Oostzee bereikt.

In Scandinavie ligt het gehele noorden, dus Lapland, bedekt. In Noord-Zweden ligt de sneeuw het dikst, maar Finland en Noorwegen liggen over een veel groter oppervlak ondergesneeuwd. In Zweden al gebieden met ten minste 40 cm sneeuwdek. Het westen van Schotland ligt voor de derde keer deels besneeuwd, maar dat dek heeft nog moeite zich te handhaven.

Ten zuiden van Polen aan de grens ligt ook voor het eerst een pak sneeuw. De Alpen daarentegen, wachten nog op een vervolg van de vroege sneeuwval. In ons land gaat de bezem momenteel door de atmosfeer. Met stormvlagen en regenbuien wordt het veel te zachte novemberweer verdreven. Eind komende week gaat de temperatuur drastisch zakken en lijken ook sneeuwbuien en nachtvorst op de loer te liggen. Gezien de sterke groei van alle sneeuw kan dit zomaar de start van een lange winterse periode zijn. Al enkele malen aangehaald, november lijkt wel de strapatsen van 1978 te hebben!

Oosthuizen, 3 oktober 2015.


Deel 9 ligt momenteel bij de drukker en zal rond 9 oktober of begin de week erna worden geleverd. Dit deel kan nu worden besteld, zie op de site hoe en wat de kosten zijn. Voorlaatste deel dat de vorige eeuw nu completeert. Daarmee is het grootste deel van de serie nu gerealiseerd. Er wordt nu eerst komend jaar vordering met de herdrukken gemaakt, waarna ook deel 12 (winters 2000-2009) zal gaan volgen. In dit recente deel zal een ieder veel gaan herkennen. Meer fotowerk en alles in kleur.

Ook deel 13 zal eind 2019 gewoon verschijnen en wordt momenteel bijgehouden.

Oosthuizen, 14 september 2015.


Enkele zeer opmerkelijke feiten voor het komende winterseizoen en de door mij verwachte koudere fase in het klimaat, een herhaling van het Maunder Minimum.

Op 3 september viel in het skigebied van het Canadese Wistler de eerste sneeuw. De bewoners keken wel even vreemd op van de eerste sneeuwvlokken, omdat de officiele start van het winterseizoen nog niet eens is gegeven!

Pas 11 dagen oud is september nu en op Coronet Peak in Nieuw Zeeland kan het skiseizoen zich geen betere wensen. Met een pak van 3,00 m dikte is het record uit 2010 inmiddels gebroken. De condities hebben stand gehouden en meerdere sneeuwdumps zorgden voor dit nieuwe record. Maar afgelopen week begon het opnieuw te sneeuwen en dat houdt nog wel even aan. De sneeuwdikte zal dus nog wel eens een stuk hoger gaan uitkomen aan het einde van het seizoen. Het winterseizoen in Nieuw Zeeland loopt van juni tot begin oktober.

In Benediktbeuern, in de Duitse deelstaat Bayern, voorspeld de 73 jarige Sepp Haslinger ondertussen de koudste winter van de eeuw. Al 50 jaar leest Sepp de komende winter af aan de hand van de plant de koningskaars. Hoe en wat?, hij leest dit af aan het aantal uitgebloeide knoppen, lees knopen. Aan de hand van zijn lange reeks vrij succesvolle voorspellingen, stellen lokale bedrijven tegenwoordig de voorraad benodigd strooizout vast. Sepp voorziet de komende winter sneeuwval van half oktober tot Pasen eind maart. Tot diep in de dalen ligt er komend seizoen sneeuw. Alleen in december is het tijdelijk wat minder, maar vanaf januari sneeuwt het aan de noordzijde van de Alpen alweer volop.

Oosthuizen, 13 september 2015.


MongoliŽ kreunt momenteel onder de tweede extreem strenge winter op rij, met temperaturen tot rond -50,0 C. Extreem strenge winters noemt men in MongoliŽ Ďdzudí. Doch voor de huidige strenge winter bestaan eenvoudigweg geen woorden meer. Grootmoeder Dolgorsuren, die in het district Bayanjargalan in de Tov-regio woont, zoīn 160 km ten zuidoosten van hoofdstad Ulaanbaatar, had nimmer een dergelijk strenge winter meegemaakt. Buiten in de bijtende kou lag naast de ger, tent waarin het herdersgezin leeft, een stapel karkassen van veertien dode schapen en geiten. Eromheen lagen de karkassen van wat ooit koeien waren geweest. In deze Tov-regio waren al 10.000 dieren gestorven, waarvan alleen al in januari dit jaar 1.000 stuks. Sinds oktober vorig jaar trotseerden mens en dier al twintig sneeuwstormen. Saraswathi Menon, vertegenwoordiger van de VN in MongoliŽ, zei het volgende: ĎHet buitenland begrijpt niet wat hier gaande is. Het is India niet, hŤ. Het gaat hier niet om duizenden mensen die sterven, maar om vee. Als de hulp niet snel terecht komt, betekent dat het einde van een natie van herders en het einde van de economische ontwikkeling van MongoliŽ.í

Daarnaast is de 5.897 m hoge vulkaan Cotopaxi in Ecuador, die ikzelf tot aan de kraterrand beklom, volop actief geworden. De laatste grote uitbarsting dateert van 1877 en in 1903 en 1904 kwam het tot flinke uitbarstingen. De tweede vulkaan al in Ecuador die uitbarst, de 5.023 m hoge Tungurahua, die ik bijna tot aan de top beklom omdat er altijd een storm woedt, is namelijk al enkele jaren actief. Een en ander past precies in het kouder wordende klimaat, waarbij dergelijk vulkaanactiviteit en aardbevingen frequenter zullen gaan voorkomen. Inmiddels zijn ook rondom de Cotopaxi alweer enkele dorpen ontruimd.

Oosthuizen, 31 maart 2015.


TOPJE VAN DE IJSBERG!

Terwijl West-Europa weer te maken had met een buitengewoon zachte winter, beleefde Noord-Amerika wederom een plaatselijk barre winter, waarbij de grote meren voor het tweede jaar op rij tot rond de 90 % dichtvroren. Daarnaast kampte men vooral rondom New York met ongekende hoeveelheden sneeuw. Daarbij ook op veel plaatsen voorafgaande hieraan sneeuwval in september en een zomer die in Ohio terug deed denken aan halverwege de jaren vijftig. Het al door mij genoemde record in Alaska in 2013, waarbij het rivierijs nooit eerder zo laat brak en het water weer vrij kon stromen. Ook dichter bij huis zijn er voorbeelden van te noemen. Het zeldzame record dat ikzelf vestigde door op 3 april in 2013 nog op natuurijs te hebben gestaan. De Alpen die karrevrachten aan sneeuw kregen te verwerken, nu weer met april op de kalender. Maar denk ook nog tot enkele jaren terug, toen veel daken van huizen en gebouwen bezweken onder die karrevracht aan sneeuw.

Volgens klimatoloog John L. Casey van Space and Science Research Corporation (SSRC) in Orlando (Florida) zijn deze speldenprikken slechts een topje van de ijsberg. Het zijn de voorboden van wat er nog komen gaat. Casey voorspelde dat de zon in 2007 in 'winterslaap' zou gaan. Tal van wetenschappers stonden destijds compleet voor een raadsel, de zonnevlekken keerden maar niet terug. Er volgde nog een kleine warmtepiek rond 2013-2014, en daarbij kwamen zonnevlekken nog slechts sporadisch voor. Doch de zonkracht of zonne-energie loopt sinds 2007 sterk terug. Die energie meet men in Graus. Komt de waarde onder de 1500 Graus, dan ontstaan er geen zonnevlekken meer. Momenteel hebben we nog een kleine periode te gaan voordat de waarde 1500 Graus bereikt. Casey kijkt net als zijn juiste voorspelling in 2007 al veel verder.

De zon heeft diverse cycli, waaronder een 206-jarige cyclus, welke is terug te voeren naar einde 17e eeuw begin 18e eeuw, de periode die wij kennen als de 'Kleine IJstijd' ofwel het 'Maunder Minimum'. Casey verwacht dat het 'Maunder Minimum' zich gaat herhalen. Hij denkt dat dit wereldwijd eind 2016 tot een scherpe daling in temperatuur zal leiden. We zien ondertussen ook al dat de hoeveelheid ijs op de noord- en zuidpool sterk toeneemt. De zuidpool zit momenteel zelfs alweer iets boven de record hoeveelheid van 2014. De oppervlakte zee-ijs op de noordpool ligt rond die van 2006-2007.

Wat gaat dit allemaal betekenen? Volgens Casey leidt dit tot grote veranderingen voor de gewassen en bevolking op aarde. Ten tijde van de 'Kleine IJstijd' waren er lang niet zoveel mensen als nu. De sterfte zal dan ook toenemen en daarbij wellicht tot veel onrust en conflicten gaan leiden. De jaren twintig, begin jaren dertig van deze eeuw zullen de meest koude en barre jaren zijn. Daarna zal het pas weer geleidelijk aan ietsje warmer worden. De totale periode van deze kou kan 30 of zelfs 60 jaar duren. Inherent hieraan is de val van vele zekerheden in het leven. De ene crisis volgt de ander op en we zijn er nog lang niet. Het huidige broze herstel hangt veel meer nauw samen met de zojuist genoemde nog laatste warmtepiek van 2013-2014. Het aangename zomerseizoen wordt dan korter, maar kan nog wel pieken op zijn tijd, al zijn we die enorme warme zomers van de jaren negentig en begin deze eeuw alweer een tijdje kwijt.

Oosthuizen, 15 januari 2015.


We krijgen in ieder geval weer te maken met een lichte vorstperiode, die in den lande plaatselijk het eerste schaatsijs gaat brengen. Rond 21 januari met NIEUWE MAAN (de klassieker!) valt de winter eindelijk in na al die depressie-activiteit en stormen, die de meesten helemaal zat zijn. Niet in de laatste plaats de landbouwers, want de bovenlaag van de landerijen is compleet dichtgeslagen (slemp). In het beginsel zijn we nog niet van alle neerslag af. Sneeuw-, hagel- en regenbuien zullen nog even voor een verdere afkoeling zorgdragen. De harde wind gaat gelukkig liggen. Nadeel is dat de wind naar het zuiden lijkt te krimpen, een 'stinker'? Toch kan de winter zichzelf op de kaart gaan zetten door heel rustig te beginnen en na 1 of 2 weken daadwerkelijk meer vorst gaan opleveren. In Scandinavie zit inmiddels kou genoeg, tot -42,0 C. Ter vergelijking, tijdens de kou-inval in de spijkerharde winter van 1929 vroor het in Scandinavie -10,0 C minder hard met derhalve -32,0 C als laagste temperatuur! Raadpleeg daaromtrent deel 4 van De Weerkronieken als naslagwerk. De weerpatronen lopen de laatste jaren toch al heel anders dan ervoor. Dan volgde meestal hogedruk boven Rusland als de winter met vorst was ingevallen, maar dus ook niet altijd. Ik heb het gevoel dat er twee tot vier weken winterweer in het vat zit. Vorstgetal is er inmiddels al opgebouwd in december en dat zal alleen maar verder oplopen.

Oosthuizen, 18 december 2014.


De boeken deel 7 zijn klaar. Komende vrijdag 19 december kan ik de boeken bij de drukkerij afhalen, waarna de verzendingen en ophalen van de boeken eindelijk kunnen worden gerealiseerd.

Oosthuizen, 8 december 2014.


Deel 7 is helaas nog niet voorradig. Het ging nog om de centralisatie van de teksten op het omslag. Dat vereist maatwerk als de boeken dikker worden, zoals nu het geval is. De binnenwerken waren reeds klaar en nu is ook het omslag eindelijk goed. Ik hoor nog of de boeken 12 op 19 december klaar zijn om ze op te halen. Het daaropvolgend weekeinde zal de verzending meteen in gang komen, zoals een ieder reeds is gewend.

Oosthuizen, 4 november 2014.


Deel 7 ligt nu bij de drukker en zal waarschijnlijk rond 21 november klaar zijn.

Oosthuizen, 23 augustus 2014.


Van deel 3, winters 1910-1919, is vanaf vandaag een tweede druk beschikbaar. Tweede druk is geheel herzien en aangepast waar nodig. Dit deel is in beperkte oplage gedrukt en valt dus duurder uit dan de eerste druk. (27,95 in plaats van 24,95)

Oosthuizen, 23 augustus 2014.


STERKE TOENAME ZEE-IJS!

De watertemperatuur is uiteindelijk nog door toedoen van de tropische dagen gestegen tot een aangename zwemwatertemperatuur. Echter in zomers als 2003 en 2006 was het oppervlaktewater veel warmer, zeg maar lauw.

Volgens meerdere wetenschappers zou het in of na 2014 merkbaar kouder gaan worden. Even ter opfrissing, 2013 ligt precies op het hoogtepunt van de 11-jarige zonnevlekkencyclus. Zeg maar normaliter het warmste jaar zoals rond 1990 en 2000. Het jaar 2013 bleef als geheel een stuk minder warm in De Bilt dan rond de vorige twee hoogtepunten. De eerste helft van 2014 leek ook nog die kant op te gaan, maar nu is er toch een duidelijke kentering opgetreden. Zwaluwen die al vroeg naar Afrika vertrekken door de afkoelende buien, het doet soms herfstachtig aan. Een van de belangrijkste oorzaken is de zeer weinige zonneactiviteit, het aantal zonnevlekken is maar gering. De oceanen zijn de opwarming vooruit, waarna de gemiddelde temperatuur volgt en daarna koelt de oceaan weer af en volgt de gemiddelde temperatuur enkele jaren later. Het zogenaamde 'fluitketeleffect'. Wat we nu zien is een spectaculaire toename aan zee-ijs. Vooral op Antarctica ligt meer ijs dan ooit, dat wil zeggen sinds men het ijs in 1979 met satellieten ging meten. De totale oppervlakte aan zee-ijs op de zuidpool is groter dan in 1981 t/m 2012. Daar lag 2013 een stuk boven en 2014 ligt op dit moment weer boven 2013. Op de noordpool is de tendens hetzelfde. We zitten qua gemiddelde zee-ijs dikte momenteel op 40 cm dikker zee-ijs dan het dieptepunt in de jaren 2012 en 2013.

In 1 jaar tijd zijn we op het niveau van 2007/2008 aanbeland. Als gevolg van de afkoeling van de warme golfstroom groeit de hoeveelheid poolijs dus weer erg sterk aan! Ondanks dat de winter niets voorstelde en de maanden in de eerste helft van dit jaar te warm bleven, is ook hierin een omslag gekomen. Gezien mijn jaarprognose kunnen wij ons gaan opmaken voor een vroeg invallende winter en een koud uiteinde van 2014. De opmaat naar een nieuw Maunder Minimum lijkt daadwerkelijk te zijn gestart?

Oosthuizen, 11 juli 2014.


Het water van het Markermeer is momenteel kouder dan begin juni en door de afgelopen twee slechte dagen met veel buien, nog weer kouder dan begin juli. Anders altijd veel zwemmers langs de kust en zeker in deze zomermaand. Nu zie je haast niemand, of alleen zonnebaders. Ikzelf kan er door ervaring en training gemakkelijk een half uur in doorbrengen, ik ben het gewend. Voor mensen die dit niet zijn is het ook af te raden. Een hartfalen kan bij onderkoeling zo plaatsvinden. Dit is in het verleden al dikwijls gebeurd. De watertemperatuur op veel sites klopt van geen kant, die wordt met satelieten gemeten. Zeer onbetrouwbaar, voorheen ging men met een bootje meters uit de kust op 1 meter diepte de temperatuur bepalen. Dat is de werkelijke watertemperatuur.

Het Markermeerwater is nu te vergelijken met water uit gebergte. De spaarzame zomerse dagen gaan er nu niet veel verandering meer in aanbrengen, er zullen tot eind van de zomer namelijk geregeld regen- en onweersbuien volgen en dagen met veel lagere temperaturen. Bovendien raakt de langste dag ook steeds verder uit beeld. De wind blijft dikwijls aan de westkant pendelen en blijft amper in de oosthoek zitten. Één en ander wijst ook op een vrij sterke naderende winter, dat na het debacle van afgelopen winterseizoen!'

Oosthuizen, 2 juni 2014.


Boek 7 is in voorbereiding, leverbaar in de herfst.

Oosthuizen, 26 maart 2014.


Boek 11 is nu leverbaar.

Oosthuizen, 11 maart 2014.


Het enige wat ikzelf niet in de hand heb is het drukken van de boeken. Juist daar blijkt het weer fout te zijn gegaan. Men heeft een verkeerd bestand gebruikt en tevens de kleurenfoto's plotseling in zwart-wit gedrukt. Alle boeken moeten daarom terug. Heel vervelend, maar met minder dan 100 % neem ik natuurlijk geen genoegen. Even geduld dus nog.

Oosthuizen, 3 maart 2014.


Momenteel ligt deel 11, winters 1990-1999, bij de drukker en zal eind deze maand gereed komen. Dit deel kan nu dus worden besteld. In dit deel de eerste deels kleurenfoto's, die in de hierna opvolgende delen altijd in kleur zullen zijn. Het was een hele uitzoekerij dit keer, maar het is toch weer gelukt. In haast geen enkele archief is namelijk fotomateriaal meer beschikbaar vanaf begin jaren negentig. Een van de meeste fraaie vind u in de winter van 1995 over de gestrande potvissen op Ameland.

Oosthuizen, 3 februari 2014.


Interview met Piet Paulusa in de West-Fries te Hoorn.

Oosthuizen, 16 januari 2014.


Deel 11 winters 1990-1999 is momenteel drukklaar en zal in de loop van komende weken ter druk worden aangeboden. Het eerste deel waarin deels kleurenfoto's voorkomen en waarin velen zeker iets van een bepaalde gebeurtenis herkennen in hun omgeving of in hun diepe geheugen.